Hejsan
Hoppas ni haft en härlig helg.
Jag njuter som alltid av naturen och vädrets makter.
En dag var jag och plockade svamp i någons trädgård … Med ägarens tillåtelse förstås.
Tack söta Ingela i Sjörröd ♥
Det var sådana där spännande blecksvampar som växer sig övermogna på bara ett dygn.
Som jag skrev om här.
Den fjälliga blecksvampen är alltså ätlig om man plockar den på ett tidigt stadium.
Men om man förväxlar den med den grå blecksvampen, så måste man se upp så man inte dricker alkohol till maten. För se, den innehåller ämnet coprin som ger en antabuseffekt tillsammans med sprit. Det räcker med små mängder av både sprit och svamp för att bli rejält sjuk.
Men jag drack ingen sprit och så var jag helt säker på att det här var en fjällig blecksvamp.
Spännande smakupplevelse måste jag säga. Foten var det bästa. Den rickade jag loss och kokte i vatten med lite citronsaft. Smakade nästan som vit sparris.
Tack Ingela för svampen, och kanske kommer jag att visa er vilket paradis hon bor och lever i lite senare, då det stundar julmarknad långt där ute i Sjörrödsskogen…
Den 19 november minsann!
Äppelkaka a la Gittan.
Jag har inte bara plockat och ätit svamp. Jag har såklart gjort äppelkaka också.
Vi har en favoritäppelkaka som hela familjen älskar. Den gör jag i mängder på hösten.
Det är ett recept som jag fått av en kär fd. arbetskollega på XL Bygg.
Från ”köks-Birgitta. Hon är inte bara en hejare på att rita och sälja kök, nej hon är även en mästare att själv kocka och laga till goa grejer i köket. Det är av henne jag fått receptet.
Kanske inte den nyttigaste kakan i världen, men så god!
Receptet på Birgittas äppelkaka kommer här:
- 7 stora äpplen
- 150 g smör
- 2,25 dl havregryn
- 2,25 dl vetemjöl
- 2,25 dl strösocker
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl sirap
- 0,5 tsk bakpulver
Skala och klyfta äpplena och lägg dem i en form.
Smält smöret och tillsätt alla övriga ingredienser och blanda ihop.
Bred smeten över äpplena och grädda i 175 grader i ca 30 minuter, eller tills
ytan ser knäckig ut och äpplena mjuknat.
Dagens citat:
Ibland när jag bantar så
hoppar en chokladkaka ut
från skåpet, slänger av
sig pappret och kastar sig
in i min mun.
Så oförskämt …
Ja, det händer mig ganska ofta måste jag säga.
Ha en riktigt go måndag och en stor kram.
Annika