Våra småfåglar och allt annat som hör min vardag till.

Gomorron
Allt sedan jag flyttade hit till Gyllebo så har jag varit noga med att mata alla de fina små fåglar som bor här.
En del år har vi haft galet mycket fåglar här. Det första året hade vi en rolig nötkråka som kraxande kom på besök. Andra år har vi haft hela släkten ekorre här på middag. Vid ett tillfälle var här så många som sex hungriga ekorrar på en och samma gång.
I en bok brukade jag skriva ner vilka olika sorter jag haft här vid mitt fågelbord. Listan blev längre och längre, och det var så kul.
Nu har vi dock fått ett problem. Det problemet heter ”Johnny hund”…
Johnny är så fruktansvärt avundsjuk på alla andra som får kärlek och i synnerhet mat. Han har de senaste åren börjat att äta upp alla de frön och skal som fåglarna välter ner. Det här har resulterat i att han blir jättesjuk och kräks hela nätterna. Så i år grunnar jag på hur vi ska göra utan att behöva bygga ett stort kravallstaket runt fågelbordet.
Att sitta och titta på alla de små fåglarna med en kopp kaffe i handen och lite musik i bakgrunden, det är så avkopplande och behagligt, och ger sådan sinnesfrid tycker jag.
Såklart är familjen ekorre också mer än välkommen hit. Jag är dock lite orolig över dem, eftersom katten Felix fått smak på ekorrkött och gärna smyger på just ekorrar.
Jag älskar dem med sitt argsint tjattrande uppe i träden. Där kan de sitta och irriterat slå med sin underbart yviga svans.
Det var en liten kavalkad av foto som jag tagit tidigare år. Förhoppningsvis blir det fler bilder i år. Och har jag tur så blir det en sträng vinter och då brukar de underbart vackra domherrarna också komma hit.
Ett problem med fågelmatning är ju det här med katter.
Fast genom åren så är det inte många fåglar jag sett att våra katter fångat.
Katten Judith, som är en duktig jägare, väljer hellre att dela en smörgås med någon av oss inne vid frukostbordet.
Katten Felix är också en utomordentlig jägare. Trots att han ser tjock och klumpig ut så har han kommit hem med både en fasan och små harar. Sorgligast var den sommaren då han fångade en hel kull ekorrungar.
Ja, världen är grym. Men vem är jag att döma vad som är tillåtet att jaga för en katt? Fast jag tycker att möss är ok att döda och fåglar är förbjudet, så har det ju inte ett dugg med vems liv som är mest värt.
Att en människas liv är mest värt av alla, det är ju för att människan säger det själv … Om vi skulle ta och fråga musen, undrar vad den då skulle svara?
Några som inte är intresserade av att jaga fåglar är småhundarna.
Lilla Lykke har blivit som ett plåster. När jag jobbar ska hon helst ligga på tangentbordet, så hon är nära mig.
Ganska gullig är hon där hon nu får bäddat på mitt skrivbord om dagarna.

Dagens citat:

Varje dag har något unikt
att bjuda på.
Det gäller
bara att finna det.
Kanske ska jag fixa i ordningen en fin liten matplats åt mina fåglar. Bygga en fasanmatare av ett gammalt Höganäsrör och hägna in alltsammans med ett vackert kastanjestaket …
Matar ni era små fåglar?
Ha en fin dag.
Kram Annika
Dela gärna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top