Att bli utbjuden på restaurang

Hejsan
Det händer inte särskilt ofta att jag blir utbjuden på restaurang. Åtminstone inte under vinterhalvåret.
Det känns sådär lite tråkigt och igenbommat här på Österlen vid den här tiden på året. Allting känns lite dött och mycket ligger liksom i dvala.
Men en kväll i helgen när jag förmodligen såg lite extra sliten och trött ut, så tyckte min gullige make att det var på tiden att bjuda ut frugan sin. Jag då alltså. Och jag var såklart genast med på noterna.
Vi ville inte gå på något våldsamt dyrt och fint ställe och inte heller sitta i bilen och äta en korv från torgkiosken.
Valet föll då på ett ställe i stan där de serverar plankstek.
Lagom dyrt och lagom fint. Gott och smakligt och vi blev mätta.
Jag minns ett annat ställe i stan, som hade världens godaste plankstek. Prisvärd och så himla god. Tyvärr var där inte världens bästa ventilation i köket på det där stället.
När vi varit där och ätit och sedan stannade till i videobutiken för att hyra en film till fredagsmyset, så frågade de alltid om planksteken varit god….  De kunde alltså känna på doften i våra kläder var vi varit och ätit. Ja jösses … Men jag lovar, det var den godaste plankstek jag någonsin ätit.
Och tänk, för inte alltför lång tid tillbaka sedan, fick man åka till en särskild videobutik för att hyra filmer … Det där känns som igår.
I helgen har vi även festat på porterstek. Det är egentligen världens lättaste middag. Det viktigaste är att få tag på en fin bit fransyska, gärna från något lokalt slakteri, så man säkert vet att det verkligen är gott.
Sedan blandar man till ett kokspad där köttet får ligga och puttra på svag värme. Av det där spadet gör man sedan världens godaste sås. En riktig söndagsmiddag på mormors vis.
Jag gör ofta på lite måfå, men i mitt recept gör man kokspadet ungefär såhär:
6 dl porter
2 dl outspädd svartvinbärssaft
1,5 dl soya
14 krossade enbär
14 vitpepparkorn
4 tsk timjan
2 stora gula lökar
3 köttbuljongtärningar
3 klyfter vitlök
Jag gör ofta på en rejält stor bit kött så mängden är beräknat till en stor bit. Man kan såklart halvera mängden om man bara har en liten bit kött. Ta gärna en lite trång gryta, så spadet täcker köttet bättre.
 Dagens citat:
Kom ihåg att glömma bagateller.
Kom ihåg att lägga vikt vid det saken gäller.
Kom ihåg att älska medan du törs.
Kom ihåg att leva medan du gör det.
Ät lite extra gott då och då. Det ger livet lite extra guldkant.
Ha en fin dag.
Kram Annika
Dela gärna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top